Življenjepis

dr. DAMIJAN VALENTINUZZI, mag. med. fiz., mag. art.

damijan-valentinuzzi

foto: Marko Šinkovec

Po končani gimnaziji in glasbeni šoli v Tolminu (pri prof. Milošu Rijavcu) je kot Zoisov štipendist leta 2001 začel s študijem fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, hkrati pa obiskoval tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani pri prof. Davidu Jarhu. Po dveh letih se je odločil, da se povsem posveti jazz trobenti in pričel s študijem na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija). Študiral je pri prof. Eduardu Holnthanerju in Stjepku Gutu. Leta 2007 je diplomiral in takoj vpisal magisterij. Leta 2008 je prejel štipendijo Ministrstva za kulturo in za eno leto odšel na študijsko izmenjavo na Jazz Institut Berlin (Nemčija), kjer se je izpopolnjeval pri enemu najboljših jazz trobentačev v Evropi, Gerardu Presencerju, specialno tehniko trobente pa ga je učil prof. Malte Burba. V Berlinu je sodeloval tudi z znanim berlinskim producentom, Achimom Gieselerjem, kjer je pridobil precej znanja o studijski tehniki, pa tudi veliko idej o drugih smereh in možnostih improvizirane glasbe. Po letu dni se je vrnil na matično univerzo v Gradec in leta 2011 magistriral pri prof. Jimu Rotondiju.

Tekom študija je obiskoval številne seminarje v tujini, kjer je imel priložnost sodelovati s priznanimi imeni jazz glasbe, kot so Wynton Marsalis, Bobby Shew, Till Brönner, Andy Haderer, John Swana, John Abercrombie, John Hollenbeck, Jerry Bergonzi, Marcus Miller. Kot član univerzitetnega graškega big banda (KUG Graz Big Band) je igral pod vodstvom eminentnih dirigentov in skladateljev, kot so Bill Holman, Bob Brookmeyer, Peter Herbolzheimer in še s številnimi drugimi.

Pred odhodom v Berlin je bil štiri leta dirigent Big Banda Nova iz Nove Gorice, katerega od leta 2013 naprej ponovno vodi. Od leta 2012 do 2019 je bil tudi dirigent Pihalnega orkestra Tolmin. V okviru pedagoškega udejstvovanja je tri leta učil trobila na Glasbeni šoli Tolmin. Vodil je zasedbo Damijan Valentinuzzi Group, s katero je ustvarjal avtorsko glasbo, ki je združevala jazz improvizacijo z vsemi možnostmi, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

Medtem ko je študiral v Avstriji, se je na Fakulteti za matematiko in fiziko zgodila bolonjska reforma, ki je s seboj prinesla tudi program medicinske fizike, v katerem je videl nov izziv. Vzporedno z magisterijem v Gradcu je v študijskem letu 2010/11 ponovno pričel s študijem fizike v Ljubljani, jeseni istega leta takoj diplomiral na 1. stopnji in oktobra 2011 začel s študijem medicinske fizike na 2. stopnji, ki ga je zaključil s povprečno oceno izpitov 9.65. Novembra 2013 je magistriral z odlično oceno na temo Modeling tumor response to targeted therapy with anti-angiogenic drugs (Modeliranje odziva tumorjev na zdravljenje s protiožiljnimi tarčnimi zdravili) pod mentorstvom prof. dr. Roberta Jeraja in dr. Urbana Simončiča. Leta 2015 se je zaposlil na Inštitutu Jožef Stefan v okviru programske skupine Medicinska fizika ter vpisal doktorat na Fakulteti za matematiko in fiziko. Svoje raziskovalno delo je predstavljal na številnih mednarodnih konferencah (APS, AAPM, AACR, SITC) ter objavil več znanstvenih člankov (seznam bibliografije). Doktoriral je septembra 2020 na temo Physical models of immunotherapy (Fizikalni modeli imunoterapije).

 

Galerija

 

Glasbeno ustvarjanje